Welcome!

♥♥Welcome!Benvenuti! Bine ati venit!♥♥

Non c'è amore più sincero che l'amore per il cibo. George Bernard Shaw

Il cibo è amore ;)

venerdì 22 ottobre 2010

Ciambelline salate - Colacei sarati


Sfiziose e molto buone, finiscono....calde :))
L'idea mi è venuta quando ho visto delle formine in un negozio. A noi ci piace molto la torta salata in genere, tipo salatini, rustici ecc, e gli ingredienti di queste tortine sono gli stessi, solo che c'è meno farina, il composto deve risultare morbido, come una crema più densa.

Ingredienti:
400 gr farina (circa)
1 cubetto lievito fresco
1 cucchiaio zucchero
1 cucchiaio sale
1 uovo
120 gr burro
200 ml panna da cucina
250 ml latte caldo
100 gr prosciutto tagliato pezzettini piccoli
100 gr formaggi misti tagliati pezzettini piccoli o grattugiato (dolci, salati, piccanti secondo i vostri gusti)
50 gr salame ungherese o milanese (morbido)


Si lavora per prima il lievito fresco con un po' di zucchero e latte caldo, si lascia lievitare per circa 10 minuti. Poi si fa un impasto con tutti gli ingredienti facendo attenzione che questo risulti morbido come una crema. Si lascia lievitare per qualche ora. Poi si tornano nelle formine- forme desiderate (imburrate), io ho usato le ciambelline. Si lasciano al forno a 180° per circa 30 minuti (dipende dalla grandezza delle forme, ovviamente). Provate la cottura comunque con uno stuzzicadenti.

lunedì 18 ottobre 2010

Friptura la gratar si colesterolul

Orice carne fripta la gratar produce substante cancerigene, atat prin arderea grasimilor care se scurg din carne si care imbiba friptura, cat si prin arderea carbunelui. De cand clima a luat-o razna si vara este doar o succesiune de furtuni si canicule, friptura la gratar, in aer liber, pare a fi singura scapare pe care o gasesc orasenii pentru weekend.

Insa clasica friptura la gratar devine cu atat mai periculoasa pentru sanatate pe o astfel de vreme, cand organismul este slabit de efortul adaptarii la temperaturile capricioase. Nutritionistii americani au descoperit opt reguli care reduc sau elimina de-a dreptul riscul imbolnavirii de cancer dintr-o "banala" friptura la gratar.

1. Lasati carnea peste noapte in sos marinat, obtinut din zeama de lamaie, putin ulei de masline si usturoi. Acest sos impiedica in proportie de 90% sa se formeze substantele cancerigne, iar carnea fripta are un gust mult mai bun.

2. Bucatile mai mici de carne se frig mai repede si nu mai au timp sa elibereze substantele toxice, asa ca se recomanda frigaruile, care alterneaza bucatelele de carne cu felii de rosii, ceapa, ardei, usturoi.

3. Cu cat carnea sta mai putin deasupra gratarului, cu atat se impiedica eliberarea substantelor chimice toxice. Daca se baga carnea intai la cuptor si se lasa pana dispare sangele, apoi se pune pe gratar, nu se mai formeaza substantele cancerigene.

4. Puneti o folie de aluminiu alimentar pe gratar. Grasimea nu mai are contact direct cu flacara, nu se mai formeaza substantele toxice si gratarul se curata foarte usor, fara sa ramana pe grile bucatele de carne de la fripturile anterioare, care si ele sunt daunatoare.

5. Folositi gratare bombate, compacte, cu scurgerea grasimilor in santulete in care se pune apa.

6. Carnea se frige fara risc de imbolnavire daca sursa de caldura vine din lateral, cum se pregateste saorma. Sau, dupa model autohton, din vremuri stravechi: intre sursa de foc si carnea de pe rotisor se pune un recipient cu apa in care se scurge grasimea.

7. Carnea de pui se frige cu pielita, apoi aceasta se scoate. Carnea de porc trebuie curatata de grasime; nu se va usca daca este lasata cat trebuie. Pestele, daca este lasat de cu seara in sos marinat, nu mai trebuie tinut decat foarte putin deasupra gratarului.

8. Legumele la gratar nu formeaza substante cancerigene. Se poate face un pat de legume si chiar fructe (pere, de exemplu) pe gratar, peste care se pune carnea marinata sau precoapta.

Daca in timpul mesei se bea si ceai rece, aromat - un antioxidant care neutralizeaza substantele cancerigene - riscul unei mese total nesanatoase este eliminat.

Colesterolul, o problemă ?

Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol.

Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două sute. E grav, dom' doctor ?"

Răspundem: nu, nu este grav.

Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.

Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?

Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă.

Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează.

Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze.

Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.

Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul.

Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic.

Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.

Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice.

La astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc.

Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică ) pentru glicemie.

Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică.

Tratamentul hipercolesterolemiei

Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această situaţie.

Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut)

Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).

Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului.

Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă.

Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui.

Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.

De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.

Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.

Tipuri de întrebări frecvente:

Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range". Şefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct. Ce este de făcut ?

Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.

Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a "normalului".

Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou .

Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal.

Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?

Răspuns: nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.

Este esenţial să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.

Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?

Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse.

Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.

Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.

De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?

Răspuns: Această situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, etc.

Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut?

Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie.

De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL - LDL nu este bun. Ce trebuie să fac?

Răspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi "colesterolul rău", adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.

Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.

Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?

Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară ) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură.

Dr Mihnea DRAGOMIR

Bucureşti, 16 iulie 2008

Toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic.

E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea.

venerdì 15 ottobre 2010

Chiocciola briosciata - Melc cu mere si migdale

Un dolce preso da un blog italiano ma somiglia tantissimo ai dolci tradizionali romeni (i "cozonac"). La forma facile da creare e da un certo effetto ;-).


Ingredienti:

700 gr di farina 00 -700 gr faina 00
25 gr di lievito di birra - 25 gr drojdie
250 ml di latte tiepido - 250 ml lapte caldut
2 uova - 2 oua
2 cucchiai zucchero -2 linguri de zahar
60 gr di burro - 60 gr unt
un pizzico di sale - putina sare

Per il ripieno: Pentru umplutura:
200 ml di latte - 200 ml lapte
2 tuorli - 2 galbenusuri
40 gr di farina - 40 gr faina
80 gr di zucchero - 80 gr zahar
aroma limone - aroma lamaie
un pizzico di cannella - putina scortisoara
2 mele tagliate a fettine - 2 mere taiate felii
50 gr di mandorle- 50 gr migdale

Impastare farina, latte tiepido, lievito sbriciolato, le uova, zucchero e sale
Aggiungere per ultimo il burro ammorbidito
Lasciar lievitare per 1 ora (io l'ho lasciato tutta la notte, l'avevo fatto la sera).

Facem aluatul: faina, lapte caldut, drojdia faramitata, ouale, zaharul si sarea. La sfarsit adaugam untul moale.
Lasam la dospit cam o ora (eu l-am lasat toata noaptea, pentru ca l-am facut seara).

Per la crema: Crema:
Riscaldare il latte. Sbattere a parte lo zucchero con i tuorli; unire poi la farina, e l' aroma (o la scorza), la cannella. Quindi unire il latte tiepido e mettere sul fuoco finché non diventa denso
Lasciar raffreddare
Mele e mandorle
Ho tagliato le mele a fettine e messe in acqua con limone (così non si anneriscono)

Incalzim laptele. Frecam galbenusurile cu zahar, punem faina, aroma (sau scoarta), scortisoara. Amestecam cu laptele cald si il lasam pe foc invartind pana devine dens. Lasam sa se raceasca.

Mere-migdale

Taiem merele feliute si le lasam in apa cu lamaie (sa nu se innegreasca)


Riprendiamo l'impasto e lo stendiamo formando un rettangolo. Farcire con la crema fredda, le mele a fettine e le mandorle.


Arrotolare e formare la chiocciola

Con un coltello incidere la chiocciola, formando dei tagli.

Si spennella col uovo sbattuto (l'albume rimasto dai tuorli)

Ora si inforna a 180° per 40 minuti circa.


Dupa ce aluatul e dublat (a crescut foarte frumos!) se intinde o foaie in forma dreptunghiulara. Se intinde crema racita, adaugam merele si migdalele.
Rulam si dam forma melcului.
Cu un cutit facem taieturi pe margine, cum se vad in imagine.
Ungem cu ou batut (albusul ramas de la crema) si punem la cuptorul deja incalzit, la 180°, circa 40 de minute.


domenica 10 ottobre 2010

Cavolini di Bruxelles gratinati - Verzisoare de Bruxelles graten


Ingredienti:
400 g cavolini - verze de Bruxelles
100 g burro -unt
parmigiano grattugiato -parmezan razalit
due noci - doua nuci
semi di girasole (a piacere) - seminte de floarea soarelui
sale - sare

Mondate i cavoletti togliendo le foglie rovinate più esterne e fateli cuocere al vapore per 15 minuti.
Quando saranno pronti, metteteli in una pirofila da forno, e cospargeteli di parmigiano, semi di girasole o noci, poco sale.
Aggiungete il burro e lasciate nel forno per circa 10 minuti a 200 gradi. Poi accendete qualche minuto il grill, fino a che sulla superficie dei cavoletti si formi una crosticina dorata.
Servite caldi.

De fapt nici nu stiu cum le spune in romana, ca abia in Italia i-am descoperit. Sunt de fapt niste verze in miniatura, mai dulci oarecum si care in Italia se fac cam asa, am ales una din retele care m-a atras mai mult.
Se curata si se fierb pe abur cam 15 minute.
Ii punem intr-o tavita sau cum se vede in imagine (un vas cu rezistenta la cuptor) si presaram parmezan, seminte sau nuci, putina sare. Adaugam untul si lasam la cuptor 10 minute la 200°C. Dam drumul la grill pana cand la suprafata se formeaza o crusta aurie. Se servesc calzi.

Nota: Verzisoare de Bruxelles: au doar 56 de calorii la suta de grame, fiind la fel de “usoare” ca broccoli. Previn aparitia cancerului de san, de esofag sau de stomac. Aroma amaruie a verzisoarelor de Bruxelles poate fi inlaturata cu un strop de lamiie.

Carciofi, Carciofoi - Anghinare

Anghinarea
Eu am cunoscut aceasta planta la Napoli. Imi parea ea ciudata pana am gustat-o dar...e buna. Si daca cititi mai sus, e chiar o planta foarte sanatoasa.
Se poate face in mai multe feluri: cel mai simplu , se fierbe si se face ca o salata, cu putina sare, ulei, usturoi, patrunjel. Eu o ador pe carbuni, prajita bine , cu usturoi, patrunjel.
Dar se poate face si umpluta, cu bucatele de salam , sunca si la cuptor. Oricum o faceti, merita s-o incercati.

aici facuta pe carbuni

facuti la cuptor

Nota: Anghinarea: contine vitaminele A si C care sint eficiente in lupta impotriva infectiilor. Are de asemenea un continut ridicat de calciu si fier.

Cannelloni


Cannelloni e un tip de pasta mai mare, tuburi, care de regula se fac direct la cuptor fara o fierbere prealabila. E o mancare foarte gustoasa si indicata in orice sezon.
Ingrediente:
  • 1 pachet cannelloni
  • ricotta (urda, branza de vaci, etc dupa preferinte)
  • bulion sau suc de rosii proaspete (mai indicat)
  • 250 gr carne macinata (dupa preferinte)
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare dupa gust
  • un catel de usturoi
Se amesteca ricotta cu carnea macinata, se sareaza (piper, paprika daca doriti) se pregateste sosul de rosii (adica se pune ulei, usturoi, sucul de rosii si se lasa putin sa se faca sos mai gros).
Se umplu cannelloni cu amestecul de carne-branza, puteti sa va ajutati cu o lingurita.
Cand totul e gata se aseaza cu grija in tava se adauga sosul (e bine sa fie abondant ca sa poata sa fiarba pasta bine) si se lasa la 180° pana pasta e la "dinte" (adica fiarta exact cat trebuie, fara sa se umfle).
Se servesc calzi.

Biscotti di frolla


Sono semplicemente deliziosi! Copio qui la ricetta che mi ispirò questi biscotti per il compleanno di Mara, anche se le quantità io le ho cambiate, ho messo circa 800 gr di farina e 4 uova, 250 gr zucchero, aromi limone, mille fiori.
Che profumo in cucina quando stavano al forno!!!
"

prendendo spunto da una ricetta presa da un ANTICHISSIMO libricino non illustrato che era da secoli a casa di mia madre.

ingredienti e procedimento:

In una ciotola montate 300gr.di burro morbido con 150gr.di zucchero, dopodiché incorporate 2 uova amalgamandole bene, poi unite al composto 400gr. di farina (un x volta), 1/2 cucch.ino di lievito, 1 pizzico di sale e un po' di aroma al limone.

Quando avrete amalgamato bene tutti gli ingredienti mettete l'impasto in una sac a poche con beccuccio a stella (io ho usato un beccuccio a stella aperta n° 4b) e date le forme dei biscotti direttamente sulla placca rivestita con carta da forno. Mettete in forno preriscaldato a 200° x qualche min."

Mi scuso con chi ha postato la ricetta , ma non ricordo il sito.

Ed ecco i miei biscotti che si sono mantenuti benissimo anche dopo più giorni!

Asparagi con prosciuto - Sparanghel cu sunca


Una ricetta che mi è piaciuta molto appena letta. Anche se non ho trovato gli asparagi selvatici ho usato quelli in commercio, la parte in cima è comunque più tenera.
O reteta care mi-a placut imediat, cum am citit-o. Preferam in general sparanghelul salbatic (maisubtire si mai fraged) dar am facut cu ce-am gasit in comert de data aceasta. Partea de sus e mai frageda oricum, o folosim chiar in papara.
Ingredienti:
asparagi - sparanghel
prosciutto crudo a fette sottili - sunca cruda, felii subtiri
parmigiano reggiano grattugiato - parmezan razalit
un cubetto burro - un cubulet de unt
1/2 cucchiaino zucchero - jumate lingura de zahar
1 fettina limone - 1 felie de lamaie
sale, pepe q.b. - sare, piper dupa gust

Mettiamo a bollire gli asparagi assieme al burro, zucchero e la fettina di limone per circa 3-4 minuti. Lo facciamo raffreddare un po' dopodiché arrotoliamo ogni asparago in una fettina di prosciutto crudo. Aggiungiamo poco sale , pepe e parmigiano grattugiato a piacere. Qualche goccio di olio e sistemiamo in una teglia termo resistente, lasciamo al forno a 200°C finché prende un po' di colore (comunque a piacere).
Ci è piaciuto tantissimo, di solito lo facevamo con la fritata d'uovo e usavamo solo il tipo selvatico, ma merita provarlo anche così.
Curatam sparanghelul, il taiem si-l punem la fiert cu felia de lamaie, zaharul si untul. Dupa ce a fiert cam 3 minute il scoatem din apa si-l lasam la racit. Infasuram fiecare bucata cu sunca, aranjam intr-un vas termo-rezistent, punem putina sare, piper si parmezan, stropim cu putin ulei si lasam la cuptor la 200°C pana incepe sa prinda culoare. (Mai putin sau mai mult dupa preferinte).
De obicei il faceam papara, si foloseam sparanghelul salbatic, dar tin sa va spun ca ne-a placut grozav si gatit in acest mod.
Nota: Sparanghel: are 35 de calorii la suta de grame. Este excelenta sursa de vitamina A si stabilizeaza presiunea singelui.

sabato 9 ottobre 2010

Gamberi - Creveti

Soprattutto nel pranzo domenicale, non mancano mai

Li adoro in diversi modi, arrosto o fatti con un po' di olio, aglio, prezzemolo, pomodori freschi.

Mai ales duminica nu lipsesc niciodata:
Ii ador facuti oricum, la gratar sau cu putin ulei, usturoi,rosii proaspete, patrunjel.

Aglio - Usturoi


( sursa foto: net)
A me piace molto, in quantità piccole, nonostante il suo sgradevole ...effetto :-)).
Ecco però quante proprietà che ha questo piccolino, carino...aglio:
AGLIO (Allium sativum L.) Bulbo di sapore piccante penetrante; si deve utilizzare solo ed esclusivamente quello stagionato /secco; sveglia l’appetito; risveglia e riattiva i villi intestinali, rinforzandoli ed è un ottimo anti parassita, ma non deve essere utilizzato in grandi quantita' (oltre 500 gr.) per molto tempo in quanto contiene una sostanza che puo' essere velenosa per il cervello.
Esso, è uno dei rimedi piu' noti sin dalla preistoria: basti pensare che ne sono state rinvenute tracce in caverne abitate 10 mila fa e che la prima “prescrizione” risale a una tavoletta d'argilla del 3000 a.C., con incisioni cuneiformi, ritrovata nel Sud America.
Gli antichi Egizi sono stati tra i maggiori utilizzatori di aglio, convinti della sua capacità di prevenire le malattie e aumentare la forza e la resistenza fisica: la pianta fu infatti ritrovata nella tomba del faraone Tutankamon.
Anche nell'Antica Roma l’aglio fu un rimedio di frequente impiego: il celebre medico Ippocrate lo raccomandava per la cura di infezioni, ferite, lebbra e tumori e anche Plinio lo raccomandava.
Nel Medioevo l’aglio era la medicina dei contadini e dei poveri, che lo consumavano in grandi quantità come terapia e prevenzione di tutti i mali.

Contiene: acqua 61%, idrocarbonati 30,5%, proteine 6,5%, grassi 0,3%, ceneri 1,2% con magnesio, potassio, sodio, calcio, fosforo, nitrati, zolfo, ferro, iodio, rame, manganese, zinco, bromo, arsenico, silicio, ecc.), vitamine B1, B6, B12, C, D, H; principi antibiotici.
Purifica il sangue, antisettico, antielmintico, anti ulcera gastrica, anti cancerogeno, ipotensivo, balsamico, anti nicotinico, ipoglicemizzante, antireumatico, riduttore dei trigliceridi, toglie stanchezza, utile nelle arteriosclerosi, normalizza il battito cardiaco ed accresce l’ampiezza del battito stesso.
L’abbinamento con Carbone vegetale, funge da anti spasmodico intestinale.
L' Aglio abbinato con Biancospino in capsule o gel, e' un ottimo prodotto per chi ha problemi circolatori, di cuore, di ansia e stress.


Le due principali sostanze presenti negli estratti di Aglio sono:
l’Allicina, (estere allilico dell'acido alliltiosolfinico) che da anche il tipico odore, ed e' una
molecola a base di zolfo che si forma dall’alliina per triturazione dei bulbi, sostanza antimicotica e batteriostatica che conferisce all’Aglio la qualità di buon disinfettante ed antibiotico naturale intestinale.
l’Ajoene sostanza dalle proprietà antitrombotiche, utile per la circolazione sanguigna
Tra gli altri componenti trovati in letteratura (non sempre in seguito confermati): la allisatina I e II, acido solfocianico, isosolfocianato di allile, un glicoside (scoldinina A e B).

leggi tutto qui


Uno studio recente fatto su pazienti anziani ha dimostrato che l'ingestione di estratto secco di aglio titolato in allicina alla dose di 300 mg al giorno per 2 anni ha avuto effetti benefici sull'elasticità dell'aorta, proteggendo il vaso dall’evoluzione della malattia aterosclerotica.


Azione anti-infettiva

L'Aglio è usato tradizionalmente per la sua azione antibatterica, rivolta contro molti germi capaci di infettare le prime vie respiratorie, che può essere sia batteriostatica, cioè cioè capace di arrestare la crescita e la riproduzione dei batteri, sia battericida, cioè capace di distruggere i germi con cui viene a contatto.
Questa pianta è anche dotata di attività antifungina, soprattutto sui funghi che infettano lo strato superficiale della cute.
Interessante è anche l'attività antivirale dell'aglio.
Recenti studi indicano che questa pianta può essere attiva contro le verruche per applicazione diretta su di esse di aglio fresco pestato, anche se ciò provoca spesso reazioni allergiche locali anche rilevanti.

vedi tutto qui

Mici, Mititei

Beh, qualsiasi romeno vi può dire cosa sono, ma pochi forse li sanno fare, perché di solito si comprano già preparati o si esce proprio per mangiare "due mici" e anche una birra :-)).
I mici sono delle polpette di carne (un misto fra ovino-bovino-maiale)con delle spezie particolari ( in Italia forse si trovano nei negozi romeni ), + brodo, si da una forma diversa da quella rotonda (come le salsicelle) e si fanno grigliate (preferibilmente).
Il fuoco non deve essere basso perché devono risultare grigliati ma succosi. Fra le spezie usate (le ricette comunque sono diverse): aglio, peperoncino, pepe nero, bicarbonato spento in un po' di succo di limone, cilantro,cumino, anice stellato...chi ne mette di più chi di meno. Si servono appena fatti, con mostarda e chi vuole insalata verde e patate fritte.
Sicuramente è un piatto che consiglio a tutti coloro che si trovano in Romania, lo trovate in tutti tipi di ristoranti.
Mara proprio oggi mi diceva che li manca molto la Romania...non solo per la vita tranquilla ma soprattutto per la carne così buona, il latte, e...non ha dimenticato i cereali a cannella :-))


Legenda spune că mititeii au fost inventaţi într-o seară la hanul La Iordachi din Bucureşti, binecunoscut pentru cârnaţii săi, când bucătăria a rămas fără învelişuri.

con dei miei carissimi amici in Romania..e i mici :-))


Insalata orientale- Salata orientala


E mult timp ca nu o fac...dar am redescoperit-o cu placere, usor de facut si foarte buuuuna.
Un'insalata che non faccio da molto tempo, ma semplicissima e buona.

Ingrediente:


4-5 cartofi (pentru 2 persoane) - patate
1 ceapa mica - cipolla piccola
2 oua -uova
masline verzi - olive verdi
ulei (cam doua linguri bune) - olio
otet de mere (o lingura) - aceto di mele
sare - sale
piper - pepe
noce moscata

Se fierb cartofii, ouale, se taie feliute se amesteca cu ceapa taiata felii subtiri, maslinele taiate rondele. Adaugam ulei (dupa gust, eu pun destul de putin), otet (cam o lingura), sare, piper, noce moscata.
Se decoreaza cu frunze de salata, eu am avut valerianella.

Si fanno bollire le patate e le uova, si tagliano fettine rotonde sottili, la cipolla si taglia finemente, le olive a cerchietti. Aggiungiamo olio (q.b) , aceto sale, pepe, noce moscata q.b.
Decorare con foglie di insalata, nel mio caso avevo la valerianella.

Frollini con papavero e gocce di cioccolato - Biscuiti cu mac si picaturi de ciocolata




Ho seguito una semplice ricetta di frollini, aggiungendo il papavero nell'impasto:

Ingredienti:
500 g farina per dolci - faina pt aluaturi dulci
200 g zucchero - zahar
olio vegetale- ulei vegetal
250 g burro - unt
un pizzico di sale - un varf de sare
una bustina di polvere lievitante vanillinata - praf de copt vanilat
aromi (cannella) - arome (scortisoara)
papavero - mac
gocce di cioccolato - picaturi de ciocolata

Montare il burro con lo zucchero e gli aromi, aggiungere la farina settaciata con il sale, olio, alla fine la bustina di polvere lievitante e il papavero. Lasciate l'impasto raffreddare 20 minuti. Poi formate i biscotti, aggiungete a piacere le gocce di cioccolato e infornateli a 180° per 10-14 minuti cca.
Amestecam bine untul cu zaharul si aromele, adaugam faina, sarea, uleiul, in final macul si praful de copt. Lasam la rece cam 20 de minute. Dam forma dorita, adaugam picaturile de ciocolata si punem la cuptor la 180° per circa 10 - 14 minute.

Taralli tris - Covrigi triplet



I-am denumit asa dupa forma lor mai ciudata care ...mi-a iesit. De fapt ii facusem in forma lor traditionala, dar mi-au venit cativa si asa :-). Reteta e asemanatoare covrigilor sarbesti pe care am gasit-o pe net, in plus am pus mac in aluat.
Ingrediente:
700 gr de faina tip 0 - farina
200 ml lapte cald - latte caldo
1 lingura de zahar - 1 cucchiaio di zucchero
1 lingurita de sare - 1 cucchiaino di sale
1 cub de drojdie proaspata - 25 g lievito fresco
apa calduta - acqua tiepida
mac - papavero

Pentru finisat: ou batut cu faina si sare.
Alla fine: uovo battuto e sale.

Facem aluatul care trebuie sa iasa moale dar nelipicios. Adaugam apa calduta cat e nevoie daca e tare. Lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza cantitatea.
Pregatim oul batut cu faina si sare, avand grija sa nu formam cocoloase.
Impartim aluatul formam "snururi" si dam forma biscuitilor. (mie mi-au placut tripletii :-)).
Dam drumul cuptorului la 200 °C, asezam covrigii pe o tava lasand distante intre ei. Lasam 10 minute , ii intoarcem, mai lasam 10 si intoarcem , prelingem deasupra compozitia de ou batut cu faina si sare si mai lasam 4-5 minute.
Se pastreaza foarte bine mai multe zile, in pungi de plastic alimentare.

Gateau - Gattò

Il gateau di patate, è un piatto molto usato nella gastronomia Campana, e localmente viene chiamato “ gattò”.

Ingredienti:
patate
burro
noce moscata
sale, pepe
mozzarella
parmigiano
prosciutto
uova
scamorza (provola)
pangrattato

Lavate e lessate le patate in acqua salata (40 minuti oppure per 20 con la pentola a pressione), poi fatele intiepidire tanto da poterle sbucciare, poi tagliatele a tocchetti. Accendete il forno a 180°.
Passate le patate al passaverdura o schiacciatele con lo schiacciapatate, poi adagiate il composto in una ciotola capiente e aggiungete le uova, il sale, il pepe e la noce moscata: mischiate bene gli ingredienti con un mestolo di legno e poi amalgamate anche 50 g di parmigiano grattugiato.
Tagliuzzate il prosciutto cotto e tagliate a dadini anche la mozzarella (ben sgocciolata e strizzata) e la scamorza affumicata, che incorporerete al composto. Imburrate e cospargete di pangrattato una pirofila da forno, poi adagiatevi il composto ottenuto e livellatelo con una spatola da cucina; cospargete la superficie del gateau con il rimanente parmigiano grattugiato e fiocchetti di burro, poi infornate a 180° per i primi 15 minuti; portate poi il forno a 200° per i successivi 15 minuti. Terminata la cottura, sfornate il gateau e lasciatelo intiepidire per almeno 10-15 minuti, poi tagliatelo in porzioni e servitelo ancora tiepido.



aici facut cu crenvusti in loc de sunca

wurstel al posto del prosciutto

Graffe - Pancove (fancuri, gogosi)

Noi le numeam fancuri acasa, iar reteta este a mamei. Ies foarte bune si sunt relativ usor de facut.
In romeno si chiamano "fancuri" o "pancove" (nei paesini) o gogosi, che è più conosciuto. Sono buonissime e abbastanza semplici da fare (noi le facciamo rotonde, ma si possono fare anche diversamente).
Ingrediente:

500 g faina - farina
2 linguri ulei - 2 cucchiai olio
1 lingura zahar - 1cucchiaio zucchero
1 lingurita sare - 1 cucchiaino sale
25 g drojdie - lievito di birra fresco
2 oua batute bine - 2 uova intere battute a schiuma
lapte cat cuprinde - latte q.b
coaja de portocale sau lamai - scorza di limone o arance

Se face aluatul cu toate ingredientele, atentie, trebuie sa iasa moale, elastic, daca e prea uscat mai puneti lapte caldut, si invers, daca e prea lipicios, mai adaugati faina. Lasati la dospit pana se dubleaza cantitativ (cam o ora, acoperit si la loc caldut), intindenti o foaie si taiati forme rotunde cu un pahar. Se frig in ulei incins, pe ambele parti. Se presara zahar pudra deasupra.
Si impasta tutto, attenzione però che l'impasto deve risultare morbido, elastico; se troppo asciutto aggiungere del latte, se troppo appiccicoso invece, un po' di farina. Fate lievitare finché raddoppia (circa un paio d'ore), poi stendete e con un bicchiere tagliate la forma. Si friggono in olio bollente, si girano. Aggiungete lo zucchero e sono pronte.




Portocale, mandarine

"Un leu
o lamaie,
doi lei
o gutuie,
trei lei
fete cate vrei..."


Anul acesta ca-n filme, culese direct din copaci, in jur de 30 de kg de mandarine si cam 20 de portocale. N-am facut nimic deosebit cu ele, doar..sucuri zilnic pentru toti.
Anul acesta copacii sunt oricum plini, chiar m-a surprins bogatia lor.

Portocala este unul dintre cele mai bune cadouri ale naturii. Este cel mai raspandit fruct dintre citrice. Este un fruct hranitor si delicios. Exista mai multe tipuri de portocale. Ele cresc intr-un pom mereu verde, cu frunze de un verde inchis si flori parfumate.

Valoare nutritiva

Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. Fata de alte fructe, portocala este un fruct superior in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea aceasta contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.

Valorile pentru 100 g de fruct:

Apa 87.6%

Proteine 0.7%

Grasimi 0.2%

Minerale 0.3%

Fibre 0.3%

Carbohidrati 10.9%

Calciu 26 mg

Fosfor 20 mg

Fier 0.3 mg

Vitamina C 30 mg

Beneficiile naturale si proprietatile curative

Portocala este un aliment care se digera repede la fel ca si amidonul. Zaharul continut de portocale este imediat absorbit in sange. Produce caldura si energie in corp imediat dupa ce a fost mancata.

Utilizarea regulata a portocalelor previne raceala obisnuita si tendintele de a sangera. Cel care mananca portocale in mod regulat este sanatos si puternic. Portocala contribuie la longevitate. Sucul de portocale, fata de celelalte sucuri, este mult mai potrivit pentru toate varstele si exista avantajul ca poate fi dat in tratarea tuturor bolilor.

Febra

Portocala este un aliment excelent in toate tipurile de febra cand puterea digestiva a corpului este serios impiedicata. Pacientul cu febra sufera de otravirea sangelui si de lipsa salivei de pe limba si deseori distruge setea de apa precum si dorinta de a manca. Mirosul agreabil al sucului de portocale ajuta mult la trecerea acestui obstacol. Sucul de portocale este cel mai ideal lichid in febrele cum ar fi tifoida, tuberculoza si pojar. El da energie, creste fluxul de urina si mareste rezistenta corpului impotriva infectiilor, ajutand la revenirea mai rapida a pacientului.

Indigestie

Portocala este un aliment eficient in remediul indigestiei cronice. Ofera liniste organelor digestive si suplimenteaza nutritia intr-o forma de asimilare mult mai usoara. De asemenea stimuleaza fluxul sucurilor digestive prin imbunatatirea digestiei si cresterea apetitului. Creaza o stare potrivita fata de dezvoltarea bacteriilor in intestine.

Constipatie

Portocala este benefica in tratarea constipatiei. Daca mananci una sau doua portocale inainte de culcare si mai mananci din nou si dimineata este o cale excelenta de a stimula actiunea intestinelor. Influenta stimulatoare generala a sucului de portocale exercita o activitate peristalica si ajuta la prevenirea acumularii de reziduri in colon, care duc la putrefactie si auto-intoxicare.

Boli ale oaselor si dintilor

Acest fruct, fiind o excelenta sursa de calciu si vitamina C, este recomandat in bolile oaselor si a dintilor. Deobicei bolile din structura dintilor rezulta din cauza lipsei de vitamina C si calciu si acest lucru poate fi rezolvat daca se mananca o cantitate suficienta de portocale.

Boli ale copiilor

Sucul de portocale este considerat a fi un aliment excelent pentru copii care nu sunt hraniti cu lapte. Acesta previne scorbutul si rahitismul si ajuta la crestere. Acest suc mai poate fi dat, avand rezultate bune, si bebelusilor cu o varsta mai mare a caror dezvoltare normala este insatisfacatoare.

Boli ale inimii

Sucul de portocale, indulcit cu miere, este foarte bun pentru bolile de inima. De exemplu se foloseste in caz de infarct, perioada in care se recomanda numai consumarea de lichid. Consumarea de suc de portocale indulcit cu miere este un mod sigur de a furniza energie.

Expectoratie grea

Consumul de suc de portocale amestecat cu un varf de sare si o lingura de miere este un remediu eficient in cazul tuberculozei, astmului, raceala obisnuita, bronsite si alte stari de tuse asociate cu expectorare dificila. Datorita actiunii sale saline din plamani, expectorarea se va face mai usor, iar protectia impotriva unei reinfectari va fi mai mare.

Acnee

Coaja de portocala este buna in tratarea acneei si a cosurilor. Coaja zdrobita bine pe o piatra ar trebui aplicata pe zonele afectate.

Utilizari

Portocala este folosita intr-o varietate de utilizari. De obicei este servita ca desert. Se folosesc cantitati maari de portocale ca sa se produca suc natural de portocale, care este conservat. Portocalele mai sunt folosite in producerea de gem si marmelada. Esenta din coaja este folosita in industria parfumeriei.

Proprietati:

- foarte nutritiv
- aperitiv
- tonic muscular si al sistemului nervos
- antiinfectios
- racoritor
- digestiv
- diuretic
- regenerator celular
- diuretic
- laxativ

Indicatii - uz intern:

- crestere
- anemie
- astenii
- infectii diverse
- stari febrile
- intoxicatii
- anorexie

Indicatii - uz extern:


- prevenirea ridurilor (intretinerea pielii si a mucoaselor)

Mod de folosire - uz intern:

- fructul ca atare
- suc: 2,3 pahare pe zi
- sugari hraniti artificiala: 1-3 lingurite pe zi
- contra constipatiei: coaja unei portocale + 1 litru apa (fiarbere timp de o ora)
fierbere inca 20 de minute intr-o apa usor indulcita
se pun cojile la uscat si se consuma a doua zi pe stomacul gol
- tulburari gastrice: marmelada

Mod de folosire - uz extern:


- ten: aplicarea miezului timp de 15-20 de minute (tonifica, relaxeaza)





Proprietà nutritive e terapeutiche. E vediamo ora le loro interessanti e importanti proprietà.
Come si può notare dalla tabella le arance sono un'ottima fonte di vitamine, soprattutto la C e la A, seguite dalla P e dalla B. E si sa quanto abbiamo bisogno di vitamine visto che la lunga conservazione dei prodotti e la cottura riducono il contenuto vitaminico di verdura e frutta. All'interno dell'organismo poi le vitamine sono consumate da molti agenti quali fumo, inquinamento ambientale, agenti stressanti oppure patogeni e farmaci. Una o due arance al giorno coprono comunque il fabbisogno di vitamina C per una giornata. Questa vitamina potenzia il sistema immunitario e quindi è ideale il consumo di arance durante i mesi freddi in cui si moltiplicano gli episodi delle malattie di raffreddamento. Inoltre la vitamina C protegge le vie respiratorie come testimoniano tanti studi. Altra cosa da tenere presente: vitamina C e flavoni hanno un ruolo importante nella ricostituzione e conservazione del tessuto connettivo umano e rendono meno fragili ossa e denti. Gli stessi flavoni, associati sempre alla vitamina C, rafforzano i vasi sanguigni, soprattutto i capillari, impedendo la formazione di edemi. Il loro consumo può quindi essere importante per conservare la bellezza e combattere le patologie causate da difficoltà circolatorie come cellulite, vene varicose ed emorroidi.
Le più importanti proprietà terapeutiche sono quindi da attribuire a quelle stesse sostanze che sono anche responsabili del loro colore e aroma: flavonoidi (vitamina P) e terpeni. Il merito dei terpeni è quello di provocare una diminuzione dei tumori del colon, del retto e della mammella se assunti regolarmente in una dieta ricca di frutta e e verdura. Tra i terpeni ricordiamo il limonene, contenuto nella buccia delle arance ma anche di limoni e di pompelmi, che protegge dal cancro alla mammella per la sua capacità di contrastare gli effetti degli estrogeni.
Insomma le arance e tutti gli altri agrumi (limoni, pompelmi, bergamotti, mandarini ...) e molti vegetali possono contribuire efficacemente ad allungare la vita proprio perchè ricchi di sostanze antiossidanti. I più efficaci in questo senso sono quelli con un elevato indice "Orac", una misura che indica la capacità di bloccare i radicali liberi cioè quelle particelle liberamente circolanti nel nostro organismo che bombardano tessuti ed organi e ne accelerano l'invecchiamento. 100 g di arance hanno un "Orac" pari a 750; insieme a fragole, spinaci, broccoli, bietole, cavoli, prugne, ciliegie e kiwi possono farci raggiungere il valore di 4000-5000 unità "Orac", livello ottimale per gli esperti.
Insomma, per farla breve, le arance hanno proprietà antivirali, antinvecchiamento e anticancerogene.
Ma non è finita qui. Come tutta la frutta acidula aiuta la digestione favorendo vari processi a livello di stomaco e di intestino. Sono inoltre disintossicanti e diuretiche.
Questi frutti allora sono particolarmente indicati nei casi di anemia, astenia, dispepsia, flatulenza, epatopatia, anoressia, fragilità capillare, intossicazione, stomatite, dermatosi ed eczema.
Vista la loro grossa utilità il loro consumo non dovrebbe essere limitato a fine pasto. Usatele come ingrediente della colazione, negli spuntini, per preparare molti piatti di carne (facilita l'assorbimento del ferro) o pesce o come condimento delle insalate al posto dell'aceto o addirittura come contorno.
Molte ricette innovative o tradizionali le potete trovare nelle pagine dello "speciale arance".

Il succo. Il succo delle arance ha una composizione chimica abbastanza sovrapponibile a quella della tabella relative al frutto; sono da evidenziare però il minore quantitativo di calcio (15,0 mg), di fosforo (17,0 mg), di vitamina A (38,0 µg) e di vitamina C (44, o mg). Inoltre il succo è facilmente deteriorabile e quindi va consumato fresco.
Oltre alla vitamina A e C vanno segnalate anche la B e la P.

Qualche curiosità.

  • - La polpa di arancia schiacciata, applicata sulla pelle pulita del viso, del collo e delle spalle, aiuta a combattere le rughe. Va tenuta per almeno 15 o 20 minuti.
  • - Un decotto ottenuto da una o due scorzette di arancia in 100 ml di acqua aiuta a combattere la cattiva digestione e diminuisce i dolori di stomaco.

Post più popolari

Chi sono

La mia foto
Interprete italo - romeno

Cerca nel blog

Etichette

cartofi (9) patate (9) prosciutto (6) sunca (6) asparagi (5) carne (5) mac (5) uova (5) papavero (4) ardei (3) bulion (3) burro (3) cuptor (3) dolce al papavero (3) formaggi (3) gamberi (3) mandorle (3) mele (3) menta (3) mere (3) migdale (3) mozzarella (3) noce di cocco (3) prajitura cu mac (3) rustici (3) sale (3) sesamo (3) Tarte (2) aglio (2) anghinare (2) aperitiv (2) asparagi sparanghel (2) basilico (2) branzeturi (2) caprese (2) carciofi (2) cartofi la cuptor (2) casatiello (2) cavolo al forno (2) cioccolato (2) ciocolata (2) conopida la cuptor (2) cooking (2) creveti (2) dolci (2) forme (2) formine (2) forno (2) frutta (2) gelati (2) gratar (2) latte (2) lebenita (2) lievito (2) limone (2) noci (2) nuci (2) nuci de cocos (2) olio (2) oua (2) parmezan (2) pasqua (2) pasta sfoglia (2) paste (2) pepe (2) pepene (2) peperoni (2) pizza (2) pomodori (2) sagra (2) salatini (2) salsicce (2) saratele (2) seminte (2) sparanghel (2) tortano (2) untura (2) uova colorate (2) usturoi (2) vaniglia (2) . oua colorate. coloroued eggs (1) 16 (1) Buona pasqua 2012 (1) Capriccio (1) Carnaciori (1) E -urile (1) Gombouti (1) Mara (1) Muffin all'Omelette (1) Placinte (1) R (1) Spaghetti salsiccia e funghi (1) aceto (1) additivi alimentari (1) adi hadean (1) aloe (1) aloe arborescens (1) aluat (1) anguria (1) anguria proprietà (1) antipasti (1) aperitivi (1) aperitivi napoletani (1) arancia (1) arancia rossa (1) arancie (1) aromi (1) arpagic (1) asparagus (1) avocado (1) bagnoli irpino (1) barchette (1) ben10 (1) bevande estive (1) bezea (1) bicarbonat (1) bicarbonato di sodio (1) birthday cake (1) biscotii (1) biscotti candy cane (1) biscotti cuori (1) biscotti farina integrale (1) biscotti speziati (1) biscuiti bicolori (1) biscuiti cu mirodenii (1) biscuiti miere (1) blog (1) bonbon philadelphia (1) bradulet (1) branza (1) broccoli (1) broccoli gratinati (1) budinca de vanilie (1) budino (1) burete (1) busuioc (1) by matusa (1) cacao (1) cafea (1) cancer (1) cannella (1) cannelloni (1) cannoli pasta sfoglia (1) capri (1) carciofoi (1) carnati (1) castagna (1) cavolfiore (1) cavolfiore gratinato al tonno (1) cavolini (1) ceai (1) ceapa (1) chiocciola (1) chiocciola spinaci (1) chips (1) christmas cake (1) ciambella rustica salata (1) ciambelline salate (1) ciocolata lamaie portocale (1) cipolla (1) cippola verde (1) ciuperci (1) clatite (1) coccomero (1) cocomero (1) cocos (1) colacei sarati (1) colesterol (1) colori in cucina (1) compleanno (1) compleanno Manuel 2013 (1) compleanno kris (1) compleanno manuel (1) conchiglioni (1) conopida (1) conopida la cuptor cu ton (1) contorno patate (1) coppe gelato (1) cornulete foietaj (1) cottura a vapore (1) cottura fragole (1) covrigi (1) craciun (1) crepes (1) crosta di patate (1) crostata di mele (1) culori in bucatarie (1) cuori bicolori (1) cupe inghetata (1) curata anghinarea (1) curcuma (1) curiosità (1) desert simplu (1) disney chocolate (1) dolce al cioccolato (1) dolce ciocco cocco (1) dolce mele e meringa (1) dolce noci senza uova (1) dovlecel la cuptor (1) dulciuri napoletane (1) duminica (1) easter (1) estate (1) expotour napoli (1) fai da te (1) fancuri (1) fantasmini (1) farfalla (1) farina integrale (1) ferrero (1) feta greca (1) floarea soarelui (1) fondant (1) forma fluture (1) formaggi vari (1) formaggio di pecora (1) forme cannoli (1) forme ciocolata disney (1) forme di cioccolato (1) forme silicon dulciuri (1) forme urs (1) fragole a colazione (1) fragolina di bosco (1) fragute (1) fresco (1) friptura (1) fritti (1) frolla (1) funghi (1) galuste (1) gateau (1) gateaux (1) gattò (1) ghiaccioli naturali (1) ghiribizzo (1) glazura ciocolata (1) goatfish (1) gocce cioccolato (1) gogosi (1) gomboti (1) graffe (1) gran soleil (1) grasso (1) grigliata (1) gustari in 5 minute (1) halloween (1) hribe (1) i zuccheri migliori (1) impasto (1) inghetata (1) inghetate mini (1) insalate (1) jacket potato (1) latte di cocco (1) lebkuchen (1) lebkuchen in Germania (1) legume (1) lipii in trei culori (1) love (1) mamaliga (1) manatarca (1) mancaruri din intreaga lume (1) mandarine (1) marmellata fragole (1) marshmallow (1) masline (1) meerbarben (1) melc (1) melone rosso (1) meringa (1) mici (1) miele (1) miere (1) mirodenii mixt (1) misto spezie dolci (1) mitarca (1) mmf (1) muffin papara (1) mullidi (1) naan (1) natale (1) nespole (1) noce moscata (1) nucscoara (1) nucsoara (1) nutellotta (1) octombrie la napoli (1) olive (1) onomastico (1) orez (1) orsetto (1) ostern (1) otet (1) ottobre (1) ou (1) oua colorate (1) pain d'épices in Francia (1) paine (1) paine neagra cu cereale (1) paine umpluta (1) painite cu nuci (1) pancove (1) pane (1) pane arabo (1) pane indiano (1) pane nero ai 7 cereali (1) pane nero ai semi (1) pane nero dolce (1) pane ripieno (1) pane torta rustica (1) pangrattato (1) panini con noci miele e semi (1) panini ripieni borsettine (1) papaya (1) parmigiano (1) pasta al forno (1) pasta de avocado (1) pasta di zucchero (1) paste fericit 2011 (1) pasti (1) pepene rosu (1) peperone (1) peperoni rossi (1) pepparkakor (1) pernik (1) picaturi ciocolata (1) pierniczki (1) piper (1) pitoaica (1) pitoanca (1) pitoi (1) pizza di patate (1) polenta (1) porcini (1) portocale (1) prajitura cu mere si bezea (1) prajitura de ciocolata (1) proprietatile macului (1) prugne (1) prune (1) quiche agli asparagi (1) quiche lorraine (1) regina delle piante medicinali (1) ricotta (1) rosa (1) rosii (1) salam (1) salam de biscuiti (1) salame (1) salame di biscotti (1) salata caracatita (1) salati (1) salatini pasta sfoglia (1) salato (1) salmonetes (1) salsa di avocado (1) salsiccia (1) salumi (1) salvia (1) sarbatoare (1) savarina (1) scamorza (1) scortisoara (1) semi (1) semi di girasole (1) semi di lino (1) semi di papavero (1) semi di zucca (1) semifreddi e ghiaccioli (1) seminte de dovleac (1) sepie alla griglia (1) sepie grigliate (1) shivos (1) sicilia (1) smantana (1) snack salati pasta sfoglia (1) somnisor (1) sos ciocolata (1) spaghetti cu fructe de mare (1) spaghetti doppia Z (1) spezie (1) spice and honey cookies (1) spiedini di zucchine (1) spinaci (1) summer time (1) susan (1) taralli (1) tartufo (1) tavola planetaria (1) tea time (1) tort brad (1) tort cu migdale (1) tort de ciocolata (1) tort de craciun (1) tort sarat (1) tort stea (1) torta al cioccolato (1) torta alberello (1) torta ben 10 (1) torta caprese (1) torta cioccolato (1) torta jackson (1) torta stella (1) torte (1) tortine salate (1) tortini (1) tortino di pane (1) torturi (1) triglie (1) tronchetto pasquale (1) trunchi de paste (1) (1) ulei (1) unt (1) vaniglia bourbon (1) vanilie (1) vapori (1) vaporiera (1) vari gusti (1) verdure (1) verzisoare (1) wurstel (1) ziua de nastere Manuel 2013 (1)

Archivio blog

Blogroll (l.romana)