Welcome!

♥♥Welcome!Benvenuti! Bine ati venit!♥♥

Non c'è amore più sincero che l'amore per il cibo. George Bernard Shaw

Il cibo è amore ;)

sabato 28 aprile 2012

Pizza di patate

M-am inspirat de pe forum: Hoinar prin lume unde vorbind cu fetele am dat peste aceasta reteta foarte usor de facut si foarte buna...Multumiri si acum autoarei, reteta a avut mare succes si deci o repetam destul de des.

Ingrediente (asa cum am facut insa eu)
4-5 cartofi nu foarte mari
250 g sunca feliata
branza taiata subtirel de care aveti (eu am pus cascaval, parmezan si romano)
200 ml smantana
100 ml lapte
40 g unt
sare, piper, nucsoara (dupa gust)

In reteta originala era asa:  
1 kg de cartofi
sunca (300 gr ) merge si bacon/slanina , pancetta/costita afumata felii si crudo
250-300 g brinza  felii ( nu topita ) ci  stil svaiter etc taiata subtire ca pentru toast  

beshalmel din 50 unt, 50 faina, 500 ml lapte+ 2 linguri parmezan ras

sare, condimente dupa gust


Punem primul strat: cartofi (curatati) si taiati felii subtiri , sunca feliata, branza, smantana, lapte, putin unt, sare, piper, nucsoara si repetam straturile pana terminam cu un cartof feliat deasupra, putina sare. Se acopera si se dau la cuptor cam 15 minute, dupa care se descopera (eu am folosit hartia argentata) si se mai lasa cam 10-15 minute. Se serveste cald. Nu trebuie sa faca crusta deasupra dar dupa preferinte puteti lasa sa fie mai mult sau mai putin zemos/sec.

mercoledì 18 aprile 2012

Anghinare /carciofi

"Beneficiile anghinarei

Intalnita si ca planta ornamentala, anghinarea este una dintre plantele care actioneaza foarte puternic. Anghinarea reprezinta o sursa excelenta de vitamina C, fibre alimentare, vitamina K, acid folic, magneziu si potasiu. Pe langa acestea, ea contine si niacina, vitamina B6, fier si fosfor. Anghinarea poate fi consumata  in stare proaspata, si este astfel apreciata pentru efectele ei vindecatoare in ceea ce priveste diareea cronica, dar si in tratarea diabetului, hemoroizilor, vomismentelor si migrenelor. Sucul de aghinare are rol in vindecarea constipatiei iar ceaiul de anghinare ajuta in cazul afectiunilor ficatului sau a reumatismului.

Proprietati terapeutice ale anghinarei


Anghinarea  trateaza diverse afectiuni digestive si imbunatateste functiile ficatului, pentru care are rol de detoxifiere; cel mai important rol al sau il demonstreaza prin normalizarea valorii colesterolului. Ceaiul de anghinare este recomandat si diabeticilor pentru normalizarea glicemiei. De asemenea, este si un bun diuretic si poate fi folosit si pentru tratarea afectiunilor rinichilor.

Constipatiile, fermentatiile intestinale, colitele, hemoroizii precum si lipsa apetitului pot fi tratate prin doua cani de ceai de anghinare zilnic. Ceaiul de anghinare are rolul de a diminua zaharul din sange avand bune rezultate in unele forme de diabet. Anghinarea este, intr-adevar, o planta miraculoasa. Se numara printre putinele plante care nu au nici daunatori si nici boli. Pe langa asta, odata folosita in tratamente, nu are nici un fel de contraindicatii si nici efecte secundare. 
anghinarea

Dezavantajele anghinarei

Nu este recomandata utilizarea anghinarii in cazul afectiunilor acute renale si hepato-biliare."
Aici cum o curatam...in bucataria italiana e folosita in foarte multe moduri, soacra-mea o face duminical in mod simplu, fierband si adaugand putina sare si ulei.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/rBWrzqFqu5E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
http://www.youtube.com/watch?v=rBWrzqFqu5E&feature=results_main&playnext=1&list=PL640C3D86C0C5B3D0

lunedì 9 aprile 2012

Macul si efectele lui curative

Pentru ca-mi place...azi ma gandeam, "oare ce proprietati are? " Si iata ce am gasit aici

Cunoscut adesea in popor sub numele de somnisor – datorita proprietatilor sedative, macul poate fi folosit ca leac natural, atat petalele, cat si semintele.
Semintele de mac trateaza raceala, au efect somnifer, sunt astringente, analgezice, carminative si sedative.
Previne anemiile
Contin vitamine ca acid ascorbic si niacina si minerale ca zinc, fier si calciu, prevenind anemiile si hipovitaminozele F. Infuzia de seminte calmeaza durerile de dinti si urechi.  Semintele de mac crude si macinate sunt recomandate in caz de hipoaciditate gastrica si de diaree.
Combate osteoporoza
Macul combate osteoporoza datorita continutului ridicat de fosfor care ajuta la absorbtia mai buna a calciului in organism. Proprietatile curative ale macului in domeniul osteoporozei au fost evidentiate accidental, la mutarea unui cimitir vechi, din secolul 19,  dintr-un sat din Slovacia. Atunci s-a constatat ca oasele decedatilor nu prezentau urme de osteoporoza. Locuitorii satului erau mari cultivatori si mari consumatori de mac si miere. Cercetatorii slovaci au facut un studiu pe doua grupuri a cate 20 de femei care sufereau de osteoporoza. Primului grup i s-au administrat medicamente contra osteoporozei, iar celui de-al doilea grup, ulei de mac. Persoanele tratate cu mac au scapat de osteoporoza dupa administrarea unei lingurite de ulei de mac zilnic, timp de 12 luni. Femeile din celalalt grup inca prezentau valori ale calciului sub limitele normale.
Reteta ideala
Se macina 250 de grame de mac, se adauga o jumatate de cana de apa si cateva lingurite de miere, dupa gust. Amestecul nu trebuie sa fie excesiv de dulce, doar cat sa fie placut la gust. Se pune amestecul rezultat intr-un vas si se incalzeste pe aragaz pana da un pic in clocot. Se raceste amestecul, apoi se pune intr-un borcan, la frigider. Se consuma  minimum o lingura pe zi, dupa care se bea un pahar cu apa in care s-a stors un sfert de lamaie. Cei care sufera cu fierea pot adauga si mere rase.
100 de grame de seminte de mac au 533 kcal, 44.7 grame grasimi, 23.7 grame carbohidrati si 18 grame proteine.

Tot despre mac si aici:

RECOMANDARI TERAPEUTICE
Semintele de mac prezinta proprietati analgezice, calmante, afrodisiace, astringente, bactericide, emoliente, expectorante, hemostatice, hipotensive, hipnotice, narcotice, sedative, sudorifice, tonice, etc.
Sunt folosite in medicina naturala ca remediu pentru astm, vanatai, cancer, raceala, colici, hemoragie, hipertensiune arteriala, hipocondrie, isterie, inflamatii, insomnie, leucoree, cefalee, malarie, greata, nevralgii, otita, luxatii, dureri de stomac, dentalgii, tumori, ulceratii.
Morfina, datorita proprietatilor analgezice, se foloseste pre si postoperator, in traume insotite de dureri mari sau pentru prevenirea socului. De asemenea se recomanda in cazul durerilor legate de patologia organelor interne. Fiind un analgezic narcotic, morfina prezinta, de asemenea, actiune sedativa si somnifera.
Uneori morfina este folosita in cazul tusei puternice sau astmului legat de insuficienta cardiaca acuta.
Codeina este administrata in principal pentru calmarea tusei. Adesea este recomandata in asociere cu substante sedative si somnifere pentru intensificarea proprietatilor sale sedative.
Papaverina este larg folosita in calitate de substanta spasmolitica in cazul bolii hiprtonice, stenocardiei, poliocistitei, colitei spastice, colicilor renale si hepatice, migrenelor, astmului bronsic, bolii ulceroase a stomacului.
EFECTE ADVERSE SI CONTRAINDICATII
In cazul unei utilizari repetate si de lunga durata morfina poate produce, destul de repede, dependenta. Dependenta patologica la morfina este insotita de afectarea activitatii fizice normale si de aparitia anumitor patologii ale organelor interne.
Intreruperea brusca a consumului de morfina, in cazul aparitiei simptomelor de dependenta, poate duce la abstinenta insotita de neliniste motorie, insomnie, agresivitate, spaima, alarmare, tristete si afectarea unor functii fiziologice.
Efectele adverse ale morfinei includ: greata, diaree, afectarea activitatii ritmului cardiac si functiei digestive. Efectele adverse la codeina apar mai rara decat in cazul morfinei, dar afecteaza in aceiasi masura organismul ca si alte analgezice narcotice.
Analgezicile narcotice, in special morfina, sunt contraindicate persoanelor in varsta si copiilor sub 2 ani, celor cu insuficienta respiratorie, bradicardie, afectiuni hepatice, slabiciune.


vezi:  Covrigi cu mac _ Tarallini al papavero
Covrigi mac

domenica 8 aprile 2012

Buona Pasqua! Tortano

il tortano è una tipica torta rustica napoletana, piena di sugna, ciccioli, salame, e pepe, ricca di sapore, e cucinato in occasione della Pasqua di cui ne conserva i simboli: il salame, le uova, il pecorino. E' ottimo sia caldo che freddo. Ideale per le gite nel giorno di Pasquetta.

Per la ricetta vedi: qui
Nota: le forme sopra sono fatte con un altro impasto, farina, burro, ricotta, zucchero, pizzico di sale.


Avand denumiri diferite in italiana, "tortano", "casatiello" (la Napoli), "torta pasquale", "torta rustica" etc este vorba de fapt de un aluat sarat, umplut cu salam, oua, branzeturi. Foarte bun rece sau cald, ideal pentru excursii in a doua zi de Pasti (picnic). Poate varia de la o zona la alta, in plus am observat (pe net) ca unii prefera aluatul moale, altul mai tare (tipic cozonacului).
Nota: la Napoli se pune mai mult piper, casatiello avand un gust destul de picant.
 Formele deasupra sunt facute dintr-un alt aluat, faina, ricotta, zahar, unt, putina sara.

Post più popolari

Chi sono

La mia foto
Interprete italo - romeno

Cerca nel blog

Etichette

cartofi (9) patate (9) prosciutto (6) sunca (6) asparagi (5) carne (5) mac (5) uova (5) papavero (4) ardei (3) bulion (3) burro (3) cuptor (3) dolce al papavero (3) formaggi (3) gamberi (3) mandorle (3) mele (3) menta (3) mere (3) migdale (3) mozzarella (3) noce di cocco (3) prajitura cu mac (3) rustici (3) sale (3) sesamo (3) Tarte (2) aglio (2) anghinare (2) aperitiv (2) asparagi sparanghel (2) basilico (2) branzeturi (2) caprese (2) carciofi (2) cartofi la cuptor (2) casatiello (2) cavolo al forno (2) cioccolato (2) ciocolata (2) conopida la cuptor (2) cooking (2) creveti (2) dolci (2) forme (2) formine (2) forno (2) frutta (2) gelati (2) gratar (2) latte (2) lebenita (2) lievito (2) limone (2) noci (2) nuci (2) nuci de cocos (2) olio (2) oua (2) parmezan (2) pasqua (2) pasta sfoglia (2) paste (2) pepe (2) pepene (2) peperoni (2) pizza (2) pomodori (2) sagra (2) salatini (2) salsicce (2) saratele (2) seminte (2) sparanghel (2) tortano (2) untura (2) uova colorate (2) usturoi (2) vaniglia (2) . oua colorate. coloroued eggs (1) 16 (1) Buona pasqua 2012 (1) Capriccio (1) Carnaciori (1) E -urile (1) Gombouti (1) Mara (1) Muffin all'Omelette (1) Placinte (1) R (1) Spaghetti salsiccia e funghi (1) aceto (1) additivi alimentari (1) adi hadean (1) aloe (1) aloe arborescens (1) aluat (1) anguria (1) anguria proprietà (1) antipasti (1) aperitivi (1) aperitivi napoletani (1) arancia (1) arancia rossa (1) arancie (1) aromi (1) arpagic (1) asparagus (1) avocado (1) bagnoli irpino (1) barchette (1) ben10 (1) bevande estive (1) bezea (1) bicarbonat (1) bicarbonato di sodio (1) birthday cake (1) biscotii (1) biscotti candy cane (1) biscotti cuori (1) biscotti farina integrale (1) biscotti speziati (1) biscuiti bicolori (1) biscuiti cu mirodenii (1) biscuiti miere (1) blog (1) bonbon philadelphia (1) bradulet (1) branza (1) broccoli (1) broccoli gratinati (1) budinca de vanilie (1) budino (1) burete (1) busuioc (1) by matusa (1) cacao (1) cafea (1) cancer (1) cannella (1) cannelloni (1) cannoli pasta sfoglia (1) capri (1) carciofoi (1) carnati (1) castagna (1) cavolfiore (1) cavolfiore gratinato al tonno (1) cavolini (1) ceai (1) ceapa (1) chiocciola (1) chiocciola spinaci (1) chips (1) christmas cake (1) ciambella rustica salata (1) ciambelline salate (1) ciocolata lamaie portocale (1) cipolla (1) cippola verde (1) ciuperci (1) clatite (1) coccomero (1) cocomero (1) cocos (1) colacei sarati (1) colesterol (1) colori in cucina (1) compleanno (1) compleanno Manuel 2013 (1) compleanno kris (1) compleanno manuel (1) conchiglioni (1) conopida (1) conopida la cuptor cu ton (1) contorno patate (1) coppe gelato (1) cornulete foietaj (1) cottura a vapore (1) cottura fragole (1) covrigi (1) craciun (1) crepes (1) crosta di patate (1) crostata di mele (1) culori in bucatarie (1) cuori bicolori (1) cupe inghetata (1) curata anghinarea (1) curcuma (1) curiosità (1) desert simplu (1) disney chocolate (1) dolce al cioccolato (1) dolce ciocco cocco (1) dolce mele e meringa (1) dolce noci senza uova (1) dovlecel la cuptor (1) dulciuri napoletane (1) duminica (1) easter (1) estate (1) expotour napoli (1) fai da te (1) fancuri (1) fantasmini (1) farfalla (1) farina integrale (1) ferrero (1) feta greca (1) floarea soarelui (1) fondant (1) forma fluture (1) formaggi vari (1) formaggio di pecora (1) forme cannoli (1) forme ciocolata disney (1) forme di cioccolato (1) forme silicon dulciuri (1) forme urs (1) fragole a colazione (1) fragolina di bosco (1) fragute (1) fresco (1) friptura (1) fritti (1) frolla (1) funghi (1) galuste (1) gateau (1) gateaux (1) gattò (1) ghiaccioli naturali (1) ghiribizzo (1) glazura ciocolata (1) goatfish (1) gocce cioccolato (1) gogosi (1) gomboti (1) graffe (1) gran soleil (1) grasso (1) grigliata (1) gustari in 5 minute (1) halloween (1) hribe (1) i zuccheri migliori (1) impasto (1) inghetata (1) inghetate mini (1) insalate (1) jacket potato (1) latte di cocco (1) lebkuchen (1) lebkuchen in Germania (1) legume (1) lipii in trei culori (1) love (1) mamaliga (1) manatarca (1) mancaruri din intreaga lume (1) mandarine (1) marmellata fragole (1) marshmallow (1) masline (1) meerbarben (1) melc (1) melone rosso (1) meringa (1) mici (1) miele (1) miere (1) mirodenii mixt (1) misto spezie dolci (1) mitarca (1) mmf (1) muffin papara (1) mullidi (1) naan (1) natale (1) nespole (1) noce moscata (1) nucscoara (1) nucsoara (1) nutellotta (1) octombrie la napoli (1) olive (1) onomastico (1) orez (1) orsetto (1) ostern (1) otet (1) ottobre (1) ou (1) oua colorate (1) pain d'épices in Francia (1) paine (1) paine neagra cu cereale (1) paine umpluta (1) painite cu nuci (1) pancove (1) pane (1) pane arabo (1) pane indiano (1) pane nero ai 7 cereali (1) pane nero ai semi (1) pane nero dolce (1) pane ripieno (1) pane torta rustica (1) pangrattato (1) panini con noci miele e semi (1) panini ripieni borsettine (1) papaya (1) parmigiano (1) pasta al forno (1) pasta de avocado (1) pasta di zucchero (1) paste fericit 2011 (1) pasti (1) pepene rosu (1) peperone (1) peperoni rossi (1) pepparkakor (1) pernik (1) picaturi ciocolata (1) pierniczki (1) piper (1) pitoaica (1) pitoanca (1) pitoi (1) pizza di patate (1) polenta (1) porcini (1) portocale (1) prajitura cu mere si bezea (1) prajitura de ciocolata (1) proprietatile macului (1) prugne (1) prune (1) quiche agli asparagi (1) quiche lorraine (1) regina delle piante medicinali (1) ricotta (1) rosa (1) rosii (1) salam (1) salam de biscuiti (1) salame (1) salame di biscotti (1) salata caracatita (1) salati (1) salatini pasta sfoglia (1) salato (1) salmonetes (1) salsa di avocado (1) salsiccia (1) salumi (1) salvia (1) sarbatoare (1) savarina (1) scamorza (1) scortisoara (1) semi (1) semi di girasole (1) semi di lino (1) semi di papavero (1) semi di zucca (1) semifreddi e ghiaccioli (1) seminte de dovleac (1) sepie alla griglia (1) sepie grigliate (1) shivos (1) sicilia (1) smantana (1) snack salati pasta sfoglia (1) somnisor (1) sos ciocolata (1) spaghetti cu fructe de mare (1) spaghetti doppia Z (1) spezie (1) spice and honey cookies (1) spiedini di zucchine (1) spinaci (1) summer time (1) susan (1) taralli (1) tartufo (1) tavola planetaria (1) tea time (1) tort brad (1) tort cu migdale (1) tort de ciocolata (1) tort de craciun (1) tort sarat (1) tort stea (1) torta al cioccolato (1) torta alberello (1) torta ben 10 (1) torta caprese (1) torta cioccolato (1) torta jackson (1) torta stella (1) torte (1) tortine salate (1) tortini (1) tortino di pane (1) torturi (1) triglie (1) tronchetto pasquale (1) trunchi de paste (1) (1) ulei (1) unt (1) vaniglia bourbon (1) vanilie (1) vapori (1) vaporiera (1) vari gusti (1) verdure (1) verzisoare (1) wurstel (1) ziua de nastere Manuel 2013 (1)

Blogroll (l.romana)