Welcome!

♥♥Welcome!Benvenuti! Bine ati venit!♥♥

Non c'è amore più sincero che l'amore per il cibo. George Bernard Shaw

Il cibo è amore ;)

lunedì 18 ottobre 2010

Friptura la gratar si colesterolul

Orice carne fripta la gratar produce substante cancerigene, atat prin arderea grasimilor care se scurg din carne si care imbiba friptura, cat si prin arderea carbunelui. De cand clima a luat-o razna si vara este doar o succesiune de furtuni si canicule, friptura la gratar, in aer liber, pare a fi singura scapare pe care o gasesc orasenii pentru weekend.

Insa clasica friptura la gratar devine cu atat mai periculoasa pentru sanatate pe o astfel de vreme, cand organismul este slabit de efortul adaptarii la temperaturile capricioase. Nutritionistii americani au descoperit opt reguli care reduc sau elimina de-a dreptul riscul imbolnavirii de cancer dintr-o "banala" friptura la gratar.

1. Lasati carnea peste noapte in sos marinat, obtinut din zeama de lamaie, putin ulei de masline si usturoi. Acest sos impiedica in proportie de 90% sa se formeze substantele cancerigne, iar carnea fripta are un gust mult mai bun.

2. Bucatile mai mici de carne se frig mai repede si nu mai au timp sa elibereze substantele toxice, asa ca se recomanda frigaruile, care alterneaza bucatelele de carne cu felii de rosii, ceapa, ardei, usturoi.

3. Cu cat carnea sta mai putin deasupra gratarului, cu atat se impiedica eliberarea substantelor chimice toxice. Daca se baga carnea intai la cuptor si se lasa pana dispare sangele, apoi se pune pe gratar, nu se mai formeaza substantele cancerigene.

4. Puneti o folie de aluminiu alimentar pe gratar. Grasimea nu mai are contact direct cu flacara, nu se mai formeaza substantele toxice si gratarul se curata foarte usor, fara sa ramana pe grile bucatele de carne de la fripturile anterioare, care si ele sunt daunatoare.

5. Folositi gratare bombate, compacte, cu scurgerea grasimilor in santulete in care se pune apa.

6. Carnea se frige fara risc de imbolnavire daca sursa de caldura vine din lateral, cum se pregateste saorma. Sau, dupa model autohton, din vremuri stravechi: intre sursa de foc si carnea de pe rotisor se pune un recipient cu apa in care se scurge grasimea.

7. Carnea de pui se frige cu pielita, apoi aceasta se scoate. Carnea de porc trebuie curatata de grasime; nu se va usca daca este lasata cat trebuie. Pestele, daca este lasat de cu seara in sos marinat, nu mai trebuie tinut decat foarte putin deasupra gratarului.

8. Legumele la gratar nu formeaza substante cancerigene. Se poate face un pat de legume si chiar fructe (pere, de exemplu) pe gratar, peste care se pune carnea marinata sau precoapta.

Daca in timpul mesei se bea si ceai rece, aromat - un antioxidant care neutralizeaza substantele cancerigene - riscul unei mese total nesanatoase este eliminat.

Colesterolul, o problemă ?

Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol.

Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două sute. E grav, dom' doctor ?"

Răspundem: nu, nu este grav.

Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.

Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?

Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă.

Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează.

Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze.

Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.

Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul.

Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic.

Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.

Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice.

La astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc.

Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică ) pentru glicemie.

Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică.

Tratamentul hipercolesterolemiei

Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această situaţie.

Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut)

Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).

Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului.

Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă.

Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui.

Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.

De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.

Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.

Tipuri de întrebări frecvente:

Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range". Şefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct. Ce este de făcut ?

Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.

Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a "normalului".

Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou .

Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal.

Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?

Răspuns: nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.

Este esenţial să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.

Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?

Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse.

Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.

Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.

De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?

Răspuns: Această situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, etc.

Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut?

Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie.

De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL - LDL nu este bun. Ce trebuie să fac?

Răspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi "colesterolul rău", adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.

Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.

Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?

Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară ) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură.

Dr Mihnea DRAGOMIR

Bucureşti, 16 iulie 2008

Toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic.

E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea.

Nessun commento:

Posta un commento

Post più popolari

Chi sono

Cerca nel blog

Etichette

cartofi (9) patate (9) prosciutto (6) sunca (6) asparagi (5) carne (5) mac (5) uova (5) papavero (4) ardei (3) bulion (3) burro (3) cuptor (3) dolce al papavero (3) formaggi (3) gamberi (3) mandorle (3) mele (3) menta (3) mere (3) migdale (3) mozzarella (3) noce di cocco (3) prajitura cu mac (3) rustici (3) sale (3) sesamo (3) Tarte (2) aglio (2) anghinare (2) aperitiv (2) asparagi sparanghel (2) basilico (2) branzeturi (2) caprese (2) carciofi (2) cartofi la cuptor (2) casatiello (2) cavolo al forno (2) cioccolato (2) ciocolata (2) conopida la cuptor (2) cooking (2) creveti (2) dolci (2) forme (2) formine (2) forno (2) frutta (2) gelati (2) gratar (2) latte (2) lebenita (2) lievito (2) limone (2) noci (2) nuci (2) nuci de cocos (2) olio (2) oua (2) parmezan (2) pasqua (2) pasta sfoglia (2) paste (2) pepe (2) pepene (2) peperoni (2) pizza (2) pomodori (2) sagra (2) salatini (2) salsicce (2) saratele (2) seminte (2) sparanghel (2) tortano (2) untura (2) uova colorate (2) usturoi (2) vaniglia (2) . oua colorate. coloroued eggs (1) 16 (1) Buona pasqua 2012 (1) Capriccio (1) Carnaciori (1) E -urile (1) Gombouti (1) Mara (1) Muffin all'Omelette (1) Placinte (1) R (1) Spaghetti salsiccia e funghi (1) aceto (1) additivi alimentari (1) adi hadean (1) aloe (1) aloe arborescens (1) aluat (1) anguria (1) anguria proprietà (1) antipasti (1) aperitivi (1) aperitivi napoletani (1) arancia (1) arancia rossa (1) arancie (1) aromi (1) arpagic (1) asparagus (1) avocado (1) bagnoli irpino (1) barchette (1) ben10 (1) bevande estive (1) bezea (1) bicarbonat (1) bicarbonato di sodio (1) birthday cake (1) biscotii (1) biscotti candy cane (1) biscotti cuori (1) biscotti farina integrale (1) biscotti speziati (1) biscuiti bicolori (1) biscuiti cu mirodenii (1) biscuiti miere (1) blog (1) bonbon philadelphia (1) bradulet (1) branza (1) broccoli (1) broccoli gratinati (1) budinca de vanilie (1) budino (1) burete (1) busuioc (1) by matusa (1) cacao (1) cafea (1) cancer (1) cannella (1) cannelloni (1) cannoli pasta sfoglia (1) capri (1) carciofoi (1) carnati (1) castagna (1) cavolfiore (1) cavolfiore gratinato al tonno (1) cavolini (1) ceai (1) ceapa (1) chiocciola (1) chiocciola spinaci (1) chips (1) christmas cake (1) ciambella rustica salata (1) ciambelline salate (1) ciocolata lamaie portocale (1) cipolla (1) cippola verde (1) ciuperci (1) clatite (1) coccomero (1) cocomero (1) cocos (1) colacei sarati (1) colesterol (1) colori in cucina (1) compleanno (1) compleanno Manuel 2013 (1) compleanno kris (1) compleanno manuel (1) conchiglioni (1) conopida (1) conopida la cuptor cu ton (1) contorno patate (1) coppe gelato (1) cornulete foietaj (1) cottura a vapore (1) cottura fragole (1) covrigi (1) craciun (1) crepes (1) crosta di patate (1) crostata di mele (1) culori in bucatarie (1) cuori bicolori (1) cupe inghetata (1) curata anghinarea (1) curcuma (1) curiosità (1) desert simplu (1) disney chocolate (1) dolce al cioccolato (1) dolce ciocco cocco (1) dolce mele e meringa (1) dolce noci senza uova (1) dovlecel la cuptor (1) dulciuri napoletane (1) duminica (1) easter (1) estate (1) expotour napoli (1) fai da te (1) fancuri (1) fantasmini (1) farfalla (1) farina integrale (1) ferrero (1) feta greca (1) floarea soarelui (1) fondant (1) forma fluture (1) formaggi vari (1) formaggio di pecora (1) forme cannoli (1) forme ciocolata disney (1) forme di cioccolato (1) forme silicon dulciuri (1) forme urs (1) fragole a colazione (1) fragolina di bosco (1) fragute (1) fresco (1) friptura (1) fritti (1) frolla (1) funghi (1) galuste (1) gateau (1) gateaux (1) gattò (1) ghiaccioli naturali (1) ghiribizzo (1) glazura ciocolata (1) goatfish (1) gocce cioccolato (1) gogosi (1) gomboti (1) graffe (1) gran soleil (1) grasso (1) grigliata (1) gustari in 5 minute (1) halloween (1) hribe (1) i zuccheri migliori (1) impasto (1) inghetata (1) inghetate mini (1) insalate (1) jacket potato (1) latte di cocco (1) lebkuchen (1) lebkuchen in Germania (1) legume (1) lipii in trei culori (1) love (1) mamaliga (1) manatarca (1) mancaruri din intreaga lume (1) mandarine (1) marmellata fragole (1) marshmallow (1) masline (1) meerbarben (1) melc (1) melone rosso (1) meringa (1) mici (1) miele (1) miere (1) mirodenii mixt (1) misto spezie dolci (1) mitarca (1) mmf (1) muffin papara (1) mullidi (1) naan (1) natale (1) nespole (1) noce moscata (1) nucscoara (1) nucsoara (1) nutellotta (1) octombrie la napoli (1) olive (1) onomastico (1) orez (1) orsetto (1) ostern (1) otet (1) ottobre (1) ou (1) oua colorate (1) pain d'épices in Francia (1) paine (1) paine neagra cu cereale (1) paine umpluta (1) painite cu nuci (1) pancove (1) pane (1) pane arabo (1) pane indiano (1) pane nero ai 7 cereali (1) pane nero ai semi (1) pane nero dolce (1) pane ripieno (1) pane torta rustica (1) pangrattato (1) panini con noci miele e semi (1) panini ripieni borsettine (1) papaya (1) parmigiano (1) pasta al forno (1) pasta de avocado (1) pasta di zucchero (1) paste fericit 2011 (1) pasti (1) pepene rosu (1) peperone (1) peperoni rossi (1) pepparkakor (1) pernik (1) picaturi ciocolata (1) pierniczki (1) piper (1) pitoaica (1) pitoanca (1) pitoi (1) pizza di patate (1) polenta (1) porcini (1) portocale (1) prajitura cu mere si bezea (1) prajitura de ciocolata (1) proprietatile macului (1) prugne (1) prune (1) quiche agli asparagi (1) quiche lorraine (1) regina delle piante medicinali (1) ricotta (1) rosa (1) rosii (1) salam (1) salam de biscuiti (1) salame (1) salame di biscotti (1) salata caracatita (1) salati (1) salatini pasta sfoglia (1) salato (1) salmonetes (1) salsa di avocado (1) salsiccia (1) salumi (1) salvia (1) sarbatoare (1) savarina (1) scamorza (1) scortisoara (1) semi (1) semi di girasole (1) semi di lino (1) semi di papavero (1) semi di zucca (1) semifreddi e ghiaccioli (1) seminte de dovleac (1) sepie alla griglia (1) sepie grigliate (1) shivos (1) sicilia (1) smantana (1) snack salati pasta sfoglia (1) somnisor (1) sos ciocolata (1) spaghetti cu fructe de mare (1) spaghetti doppia Z (1) spezie (1) spice and honey cookies (1) spiedini di zucchine (1) spinaci (1) summer time (1) susan (1) taralli (1) tartufo (1) tavola planetaria (1) tea time (1) tort brad (1) tort cu migdale (1) tort de ciocolata (1) tort de craciun (1) tort sarat (1) tort stea (1) torta al cioccolato (1) torta alberello (1) torta ben 10 (1) torta caprese (1) torta cioccolato (1) torta jackson (1) torta stella (1) torte (1) tortine salate (1) tortini (1) tortino di pane (1) torturi (1) triglie (1) tronchetto pasquale (1) trunchi de paste (1) (1) ulei (1) unt (1) vaniglia bourbon (1) vanilie (1) vapori (1) vaporiera (1) vari gusti (1) verdure (1) verzisoare (1) wurstel (1) ziua de nastere Manuel 2013 (1)

Archivio blog

Blogroll (l.romana)